About Us

Urgenda_VenstersDr02TJ.PDF-page-002


Kiesduurzamemode.nu is een initiatief van Urgenda in samenwerking met Cheel Amsterdam. Met de website bieden we een podium aan de koplopers op het gebied van duurzame mode. Consumenten krijgen hier informatie, handige tips en links naar shops, video’s en apps om zo te kiezen voor duurzame mode.

 

Na de ramp met de kledKDM Logo-03ingfabriek in Bangladesh, waarbij 1133 doden vielen, werd keer op keer de vraag gesteld: “Waar kan ik duurzame mode vinden?” Met Kiesduurzamemode willen we consumenten op weg hepen de juiste keuzes te maken. Met de start van de campagne in 2013, na de Rana Plaza ramp, werd via opvallende online banners, abri’s en billboards het winkelend publiek in Nederlandse steden aangesproken met de tekst Laat anderen niet de prijs betalen, Kiesduurzamemode.nu.  Met dit initiatief willen we het belang van het dragen van duurzame mode laten zien. We willen vooral laten weten dat het makkelijker is dan je denkt om trendy duurzame mode te vinden. Eén website voor vele initiatieven om het makkelijker te maken voor de consument die wil weten welke mode duurzaam gemaakt is, waar het te koop is en waar je als consument precies op moet letten. Een duurzame levensstijl is niet moeilijk of duur, maar juist steeds gemakkelijker te realiseren, dus start vandaag! Klik hier voor het filmje over onze campagne.

 

NRC Charity Awards

Urgendanrc-charity-wards en Cheel Amsterdam hebben met de uiting voor de campagne Kiesduurzamemode.nu een eervolle vermelding ontvangen tijdens de NRC Charity Awards 2013 en daarmee een spread verdiend in NRC Next. Deze eervolle vermelding is bijzonder omdat het de eerste keer is dat de vakjury deze prijs uitreikt. De NRC Charity Awards zijn in het leven geroepen op initiatief van NRC en bedoeld om ‘charitatief Nederland’ te ondersteunen bij het bereiken van hun doelgroep. Lees verder.

 

Fashion Revolution Day

IMG_7700Kiesduurzamemode werkt mee aan landelijke en internationale campagnes zoals Fashion Revolution Day. Na de ramp met de kledingfabriek in Bangladesh worden consumenten aangespoord zelf de vraag te stellen #Who Made My Clothes aan hun favoriete merken en winkels. Deze worden hierbij gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor hun productieproces en aankoopbeleid. Ook dit jaar hebben we aandacht gevraagd voor de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Daar heeft de documentaire van Teun van der Keuken, De Slag Om De Klerewereld, weer het nodige van laten zien. We willen iedereen vragen na te gaan waar de kleding eigenlijk gemaakt is, door wie, en hoe? Er zijn merken en winkels die laten zien dat het ook anders kan. Maar veel merken laten nog niets van zich horen. Wij pleiten voor meer transparantie en aandacht voor de maker. Klik hier voor het filmpje van de eerste Fashion Revolution Day in Nederland op 24 april 2014.

 

Dutch Sustainable Fashion Week

IMG_8006In meer dan 150 gerenommeerde winkels door heel Nederland wordt duurzame mode onder de aandacht gebracht tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week. Deze werd in 2015 van 9 t/m 18 oktober georganiseerd om de consument te laten zien hoe mooi eerlijke mode is en te vertellen waar men op kan letten tijdens het shoppen. Vele multi-brand stores werkten samen met grote merken als Claudia Sträter en Expresso om de inspirerende verhalen te vertellen achter duurzame kledingstukken. DSFW begon op 9-10, de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Met een spectaculaire fashionshow in The College Hotel in Amsterdam werd donderdagavond 8 oktober 2015 de week geopend. Klik hier voor het filmpje van de fashion show.
De Dutch Sustainable Fashion Week is een initiatief van Goodbrandz, in samenwerking met Urgenda, Kiesduurzamemode, Euretco en InRetail, met ondersteuning van MVO Nederland en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Deze week staat in het teken van het op een positieve manier bewust worden van duurzame fashion. 68% van de consumenten wil namelijk graag duurzame kleding kopen, slechts 11% daarvan weet echter waar zij dit kan kopen (bron: Goodbrandz). Fabels zoals ‘duurzame kleding is veel duurder’ en ‘duurzame kleding is niet fashionable’ worden hierbij van de baan geveegd. Duurzame fashion is hot and happening! Kijk hier voor meer informatie over dit initiatief.